Fredensborg Slotshave tildeles den fornemme

Europa Nostra Pris under overværelse

af HM Dronning Margrethe

 

Slots- og Kulturstyrelsen er 25 juni blevet tildelt restaureringsprisen ”The European Heritage Award” af den internationale kulturarvsforening Europa Nostra. Prisen går til styrelsen for en gennemgribende restaurering af den kongelige slotshave Fredensborg Slotshave nord for København.

Mere end 9 kilometer alléer af de flotteste lindetræer, en smuk kastanjeallé, 90 nyhuggede skulpturer i sandsten og marmor, genskabelsen af Brede Allé med intet mindre end 258 lindetræer og mere end 300 dedikerede fagfolk og eksperter, der har bidraget med forskellig viden fra lige netop deres område.

Det er blot en del af årsagen til, at Slots- og Kulturstyrelsen har modtaget en af de fineste priser, man kan opnå for restaureringsprojekter i international sammenhæng. Prisen gives, for projektet i Fredensborg Slotshave, som er Danmarks største og fineste barokhave.

Prisen er tildelt i kategorien ”Bevarelse af kulturarv”, og hæderen er tildelt for den langsigtede restaurering af slotshaven med særligt fokus på de restaurerings- og genskabelsesarbejder, der er udført i perioden fra 2009 og frem til 2020.

KULTURMINISTER JOY MOGENSEN SIGER:

”Vores smukke, kongelige slotshaver og slotte er en vigtig del af vores fælles kulturarv, og haverne er bogstaveligt talt blomstrende og forførende danmarkshistorie. Det er kulturarv, der betager, forundrer og er en kilde til inspiration og rekreation året rundt.

Det sidste års tid med corona, hvor mange kulturinstitutioner har været lukket, er danskerne strømmet ud i parker, anlæg og naturen, og tusinder har fået øjnene op for de oplevelser, man kan nyde i de historiske slotshaver.

Jeg ønsker et stort og varmt tak til alle, der har været en del af restaureringsprojektet i Fredensborg Slotshave. Hvor er det skønt at vide, at den gamle slotshave nu kan vokse ind i en ny tid til glæde og gavn for danskerne og de kommende generationer.”

FORMAND ETTIE CASTENSKIOLD, EUROPA NOSTRA DANMARK, SIGER:

”Det er en stor glæde for Europa Nostra Danmark, at Fredensborg Slotshave i år får den ærefulde Europa Nostra-pris inden for bevaring af kulturarv, som er den mest eftertragtede af de fire vinder-kategorier, og derfor også svær at opnå. Bestyrelsen for Europa Nostra Danmark glæder sig over at have formidlet denne arkitektoniske perle og den sublime restaurering til anerkendelse i resten af Europa.

Juryen har fremhævet den smukke og velgennemførte restaurering af både have og skulpturer og det arbejde, der har varet i mange år, og som har favnet så mange forskellige discipliner, er lykkedes takket være Slots- og Kulturstyrelsens dygtige projektstyring, sikre sans for arkitektoniske og historiske værdier, dygtige håndværkere og ikke mindst en meget gavmild fond.

Det er sjældent, at vi modtager sådan en pris i Danmark. Vi kan alle sammen glæde os over restaureringen af Fredensborg Slotshave, der har genetableret flere forsvundne anlæg og detaljer, og som har ført den danske havehistorie i slotshaven sikkert ind i det 21. århundrede.”

Restaureringen af Fredensborg Slotshave er realiseret takket være generøse donationer fra ”A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal”. De mange projekter i haven er gennemført i et tæt samarbejde med en lang række eksterne samarbejdspartnere, herunder arkæologer, kunsthistorikere, biologer, billed- og stenhuggere, arkitekter, landskabsarkitekter, gartnere, håndværkere og entreprenører.

HM Dronning Margrethe sluttede talerækken og sagde blandt andet:

Jeg har boet herude hele mit liv og set hvordan man væltede træerne i den gamle Brede Allé fordi de nu ikke kunne mere. Det gav nogle vældige drøn og man mærkede næsten rystelserne helt op i huset. Jeg kunne jo følge med i arbejdet fra vinduet hver dag.

Prins Henrik var i mange år formand for Europa Nostra i Danmark og jeg kunne godt have undt ham at være her i dag ligesom også Prins Joachim burde have været her.

Det er iøvrigt Prins Henriks fødselsdag i morgen og faktisk min bryllupsdag i dag smilede dronningen og bød derefter hele selskabet på nogt at drikke og spise i marmorhaven.

 

SJÆLDEN PRIS TIL DANMARK

Europa Nostra-prisen for kulturarv er blevet uddelt siden 1978 og har til formål at fremme Europas kulturarv, så endnu flere får glæde af den. Prisen er opdelt i fire kategorier: Bevarelse af kulturarv, Forskning, Dedikeret service af enkeltpersoner samt Uddannelse og bevidstgørelse, hvor Fredensborg Slotshave er hædret for bevarelsen af den helt unikke kulturarv i den historiske slotshave.

I den danske afdeling af Europa Nostra er der stor glæde over, at den flotte hæder er tildelt et restaureringsprojekt i Danmark.

FAKTA OM FREDENSBORG SLOTSHAVE

Fredensborg Slot og slotshave blev grundlagt i 1720’erne og omlagt i 1760’erne af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin med inspiration fra den franske solkonge Ludvig d. 14.’s have ved Versailles.

Slotshaven blev udstyret med skulpturer af den danske billedhugger Johannes Wiedewelt, og dermed blev haven samlet set et prægtigt havekunstværk hvor slot, havekunst og billedkunst fremstod som en enestående helhed – et gesamtkunstværk.

FAKTA OM EUROPA NOSTRA

Europa Nostra er en samlingsorganisation for frivillige bevaringsforeninger og ikke-statslige kulturarvsorganisationer i over 40 europæiske lande. Foreningen har til formål at fremme den arkitektoniske og landskabskulturelle arv, forbedre standarden for by- og landskabsplanlægning og øge kvaliteten inden for det traditionelle bygningshåndværk.

 

Kilde: Slots og Naturstyrelsen