Peters historie

Peter Dahlerup Fotografi blev etableret i 1989 som selvstændig virksomhed og da internettet kom frem var fotograf Peter Dahlerup fremsynet nok til straks at købe sit domæne Dahlerup.dk.

Der var dengang kun ca. 90.000 domæner i Danmark, og her var alt fra små private hjemmesider til de store selskaber og offentlige hjemmesider.

Den gamle hjemmeside Dahlerup.dk finder du her:

www.dahlerup.dk

Men historien starter meget tidligere ….

Peter har en lang historie som fotograf

Peter startede sin interesse for fotografi allerede som dreng. Faren var død og onkel Poul i Langå ved Randers lavede en trækasse, som skulle bruges som kontaktkopi redskab. Peter Havde for sin sparepenge købt et Agfa Isola 6×6 rullefilms kamera, hvor fronten med optikken skulle trækkes ud før brug.

Med 12 billeder på en rulle film og et langsomt kamera så blev hvert billede nøje overvejet. Filmen blev fremkaldt og så gik Peter i gang med at lave billeder på badeværelset med den lille trækasse. Trækassen var forsynet med en pære i bunden og så en opalglas plade til at diffusere lyset og på toppen en glas plade af klart glas. Her lagde Peter negativet med et stykke fotopapir ovenpå. Trykkede ned med håndfladen og tændte for lyset i kassen og talte så det antal sekunder, som foto papiret skulle belyses. Simpelt – men det virkede. Det største problem var nok nærmere, når resten af familien skulle på toilettet, og Peter sad med sit fotopapir i det orange lys og med tilstoppet nøglehul.

Peter havde ønsket sig penge til konfirmationen og fik så købt et 24×36 mm Kodak Retina kamera. Der var en verden til forskel og alligevel var det gammeldags. Elektronblitzen var ikke rigtig fremme endnu, så man brugte blitz pærer. De skulle udskiftes for hvert skud.

Interessen for fotografi gav Peter så meget blod på tanden, at han afviste en videregående uddannelse for at komme i lære hos fotograf Bent Madié i Toms Foto i Randers. Allerede i lære tiden lavede Peter sit eget studie med to venner i en baggård i Brødregade. Det var kriminalpolitiets tidligere afhøringslokale, og kassen til de skarpe lamper hang endnu i loftet. Her blev der taget mange billeder, som blev fremkaldt i eget mørkekammer.

Peter havde nu erhvervet sig en Pentax Spotmatic – et lækkert lille sort spejlrefleks kamera.

Peter blev indkaldt til Flyvevåbnet, hvor han bad om lov til at fotografere på nogle øvelser. Det samme skete da Peter efter at være blevet oversergent arbejdede som professionel soldat på Flyvestation Gunderød, hvor hele styrken var på Sardinien og skyde Nike raketter af på en øvelse. Peter blev optaget på officersskolen men igen gik han efter lysten og droppede ud af militæret og begyndte i et EDB firma.

Peter havde lært programmering og startede som edb operatør med henblik på et job som programmør på Nord Data i Nivå. Det var mainframe computere fra Siemens på størrelse med en hel dagligstue og med et arbejdslager på blot 56 kb fordret med hulstrimler og hulkort. Peter fortsatte imidlertid karrieren som edb driftsplanlægger men blev senere på grund af sine kreative evner overført til en stilling som reklame chef.

Sideløbende med jobbet som reklamechef var Peter begyndt at skrive artikler til de to store danske fotoblade, hvor han testede film, objektiver og kameraer og skrev artikler om disse emner i sin fritid.

Peter var nu blevet Nikon ejer og fotograferede med forskellige objektiver, flash og med Cokin filtre for datidens special effects.

Peter måtte starte som iværksætter

Pludselig en dag kom der en fyreseddel. Ikke fordi Peter havde gjort noget galt, men Nord Datas moderselskab Dagrofa koncernen havde blod røde tal, og skar ind til benet med afskedigelser og slag af ejendomme.

Peter købte sig en Mamiya 645 med nogle objektiver, et Cambo 4×5″ storformat kamera med nogle objektiver og et flash anlæg – alt sammen brugt. Peter fik iværksætterydelse fra Fredensborg Kommune og startede så sit eget firma Peter Dahlerup Fotografi

Quist Grafik var den eneste faste store kunde i starten, men der kom hurtigt andre til. Peter kunne sit håndværk og han lavede billederne til kundernes tilfredshed. Studiet lå dengang i industrikvarteret Højvangen i Fredensborg, men allerede fra starten var de fleste opgaver at finde i andre byer.

Det gik faktisk hurtigt med at få nye kunder og i den lille by Fredensborg var der åbenbart brug for en ny fotograf.

En dag ville skæbnen så at Quist skulle til møde hos Oluf Brønnum i Herlev, som skulle have lavet et nyt katalog med glas, porcelæn, bestik og alt hvad der hører sig til i en restaurant og et storkøkken. Peter fik opgaven med fotograferingen og det har for begge parter været så godt et samarbejde, at der netop her i 2016 er udgivet et nyt katalog 25 år efter det første, som Peter fik lov at lave i 1991.

Peter har haft evnen til at omstille sig til de nye tider med digital fotografi og med kurser og workshops følger han med udviklingen og de nye trends.

Peter er kendt og værdsat af kollegaer som den smilende fotograf. Nu er studiet så efter en tid i Slotsgade rykket ud på en bondegård på Oldvejen. Bondegården er et dødsbo, som står for en større renovering af ejeren, som startede med at lave 4 erhvervs lejemål, hvoraf Peter har lejet det ene til studie.

Her er et lækkert stort studie på 100 kvm med plads til de mange spændende billeder, og plads til mere end en opstilling af gangen. Udenfor er der charmerende omgivelser, som Peter flittigt benytter sig af. Det gamle stuehus skal rives ned, men så længe det står der er det en kærkommen kulisse.

Indendørs i det nye store studie

Emilie poserer som ny udsprunget student i marken udenfor Studie-stuehus